recept voor ca. 75 koekjes
280 gram patentbloem
80 gram fijne kristalsuiker
200 gram koude roomboter
100 gram witte hazelnoten
ter decoratie:
50 gram poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker
KitchenAid keukenmachine met platte menghaak
Bamix staafmixer met processormolen
Siliconen bakmat of bakpapier
Maal de hazelnoten heel fijn met de processormolen van de Bamix staafmixer.
Doe de patentbloem, kristalsuiker, fijngemalen hazelnoten en in kleine stukjes gesneden koude roomboter samen in de mengkom van de KitchenAid. Meng dit met de platte menghaak tot een samenhangend deeg. Haal het deeg uit de kom, vorm tot en bal en wikkel dit in plasticfolie. Laat ca. 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht of 175 graden boven- en onderwarmte.
Rol het deeg uit tot een rol van ca. 2 cm. doorsnede en snij deze in stukken van ca. 8 cm. lang. Bekleed de bakplaat met bakpapier of leg er een bakmat op. Vorm de stukken tot een halve maan, laat de uiteinden taps toelopen en leg ze op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven op de 2e richel van onderen en bak de koekjes ca. 15 minuten per bakplaat tot ze goudbruin zijn.
Na het afbakken de koekjes nog warm door het mengsel van poedersuiker en vanillesuiker wentelen en daarna af laten koelen.
KitchenAid keukenmachine, Bamix staafmixer met processormolen, siliconen bakmat en bakpapier zijn verkrijgbaar in de kookwinkel van Keukencentrum Texel.