Keukenspecialist.nl

STOOFPOTJE Kip pompoen en abrikozen

3-4 personen

Ingrediënten:
3 teentjes knoflook

2 grote uien
3 teentjes knoflook
600 gram kipfilet
2 theelepels Ras-el-Hanout (Noord-afrikaans kruidenmengsel)
1 theelepel PiriPiri Portugees
1 theelepels zout
.scheutje (olijf)olie
300 ml. water
1 kippenbouillontablet

350 gram pompoen in blokjes gesneden
200 gram abrikozen in stukjes gesneden
2 theelepels Ras-el-Hanout
1 theelepel zout

Serveren met:
300 gram couscous
2 kleine winterwortels

Benodigdheden:
* Le Creuset Tajine of Crockpot Slowcooker
* Cuisipro julienneschiller of spiraalsnijder
* Steamer of stoompan

Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi dit met de 1 theelepel zout, 2 theelepels Ras-el-Hanout en 1 theelepel PiriPiri Portugees. Giet een scheutje olijfolie in de gietijzeren schaal van de Tajine en laat dit op temperatuur komen. Braad hierin eerst de grofgesneden uien en fijngesneden knoflook tot ze glazig zijn en voeg daarna de gekruide blokjes kipfilet toe. Bak dit ca. 5 min. op middelhoog vuur tot de kipfilet licht gekleurd is.

Haal het kipfilet-ui-knoflook mengsel eruit en leg dit even apart. Giet nog een beetje olijfolie in de schaal van de Tajine en bak hierin de blokjes pompoen met een 2 theelepels Ras-el-Hanout en een theelepel zout ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna het kipfilet-ui-knoflookmengsel weer toe en zet de Tajine op de kleinste pit en de laagste stand.  

Maak bouillon van 1 kippenbouillontablet overgoten met 300 ml. kokend water en roer dit even door met een garde tot het tablet is opgelost. Giet de bouillon over de kip, voeg de stukjes abrikozen toe en dek de schaal van de Tajine af met de deksel. Laat dit ca. 40-50 minuten smoren op een heel laag pitje.

Dit recept kun je natuurlijk ook maken in de Crockpot SlowCooker. Braad dan de kipfilet-ui-knoflook en pompoen na elkaar aan in een koekenpan of wok en doe dit beiden in de SlowCooker. Overgiet dit met de bouillon en laat dit op de hoge stand (high) ca. 60-90 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is. 

Schil de winterwortels met een dunschiller, en snij daarna met de Cuisipro julienneschiller of spiraalsnijder in lange slierten. Doe dit in een stoompan of stoomschaal met gaatjes in de stoomoven en stoom dit in ca. 10 minuten gaar.

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer het stoofpotje met de couscous en wortelsliertjes. Eet smakelijk!  

* Ras-el-Hanout en PiriPiri Portugees kruiden, Cuisipro julienneschiller of spiraalsnijder, Le Creuset Tajine met gietijzeren schaal, Crockpot SlowCooker, Siemens (combi)steamer en Demeijere stoompan zijn verkrijgbaar in de kookwinkel van Keukencentrum Texel