Keukenspecialist.nl

1 Patisse rechthoekige bakvorm *
1 Patisse siliconen bakkwastje *
1 stuk bakpapier *

Voor de bodem:
300 gram patentbloem
12 gram bakpoeder 
150 gram fijne kristalsuiker
190 gram roomboter
3 eieren medium

Voor de vulling:
4 zoetzure appels (goudreinet of Elstar)
2 volle eetlepels fijne kristalsuiker
2 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels gemberpoeder
100 gram verse cranberry's (of bevroren)

Voor de kruimellaag:
250 gram patentbloem
5 gram bakpoeder
150 gram fijne kristalsuiker
140 gram roomboter
1/2 ei
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder

Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden.

Zeef de patentbloem en bakpoeder en meng dit met de suiker door elkaar in de mengkom van de KitchenAid met de platte menghaak. Roer 3 eieren los, en smelt ondertussen de roomboter zachtjes in de magnetron 3 min. op 360 watt (mag niet borrelen). Meng de gesmolten boter en de losgeroerde eieren en laat de KitchenAid draaien op stand 2/3. Meng het ei/botermengsel in één keer kort erdoor zodat het een soepel vettig deeg wordt. Vet een rechthoekige bakvorm in en bedek de vorm met bakpapier. Verdeel het deeg met een spatel over de bodem van de vorm.

Schil de appels, snij in vieren en haal de klokhuizen eruit. Snij de appels en cranberry's in kleine stukjes en meng dit met de suiker, kaneel en gemberpoeder. Verdeel dit mengsel over het deeg.

Meng voor de kruimellaag de patentbloem, bakpoeder, suiker, kaneel en gemberpoeder door elkaar in de mengkom van de KitchenAid met de platte menghaak. Smelt ondertussen de roomboter zachtjes in de magnetron 2 min. op 360 watt en meng dit met een losgeroerd half ei. Laat de KitchenAid draaien op stand 2/3 en meng dan het ei/botermengsel kort erdoor, tot het een grof korrelig deeg is. Verdeel het kruimeldeeg losjes over de appellaag.

Bak de plaatcake ca. 50 min. op 170 graden hetelucht tot de kruimellaag een lichtbruine kleur heeft en het deeg gaar is. (controleren met satéprikker)

Tip: Als het deeg nog niet gaar is en de kruimellaag wel een mooie licht bruine kleur heeft kun je de oventemperatuur verlagen tot 120 graden om het deeg verder te laten garen, en eventueel afdekken met aluminiumfolie zodat de kruimellaag niet te donker wordt.