Keukenspecialist.nl

Focaccia met kaas en uien

500 gram bloem
1 zakjes gedroogde gist (7 gram)
ca. 300 ml. lauwwarm water
1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt of mediterrane kruiden
3 fijngesneden zongedroogde tomaten
olijfolie om in te vetten
1,5 theelepels zout 
1 ui in ringen gesneden
belegen geraspte kaas en zeezout voor de topping

1. Kneed een samenhangend deeg van bloem, gist, zongedroogde tomaat, kruiden en water met de hand of met de KitchenAid keukenmachine met kneedhaak. 
2. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Vorm van elke portie een lang, plat brood en leg ze naast elkaar in de licht ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier beklede) dichte stoomovenschaal of maak 1 groot rond brood en leg deze in de schaal. 
3. Laat het deeg 20-25 minuten rijzen (stomen) op 40 graden *
4. Fruit ondertussen de uienringen glazig in een beetje olie en laat afkoelen. Bestrooi de bovenkant van het gerezen deeg rijkelijk met zeezout, uienringen en geraspte kaas. 
5. Schakel de oven door op de combinatie hetelucht 210 + stomen en bak de focaccia in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.

Laat het brood even afkoelen en snij het dan met een scherp broodmes in repen.

* Als u geen stoomoven heeft, kunt u het deeg ook afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
Het rijzen kan ook in een heteluchtoven als de temperatuur laag genoeg kan, met het bakblik op het rooster, en wat kokend water in de diepe bakplaat op de onderste richel.