Keukenspecialist.nl

Appel Cranberry bladerdeeghapje

- recept Keukencentrum Texel, Marjet van der Vis -

6 velletjes (roomboter) bladerdeeg
50 gram verse cranberry’s (of bevroren)
2 kleine appels (goudreinet of elstar)
1 volle eetlepel kristalsuiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 koffielepel custardpoeder
1/2 pakje amandelspijs
2x Patisse bakblik met kleine muffinvormpjes 12 stuks *
Spuitbus bakspray of olie/boter met bakkwastje *

(* verkrijgbaar bij Keukencentrum Texel) 

Oven voorverwarmen op 180 graden hetelucht. 
Bladerdeeg laten ontdooien. Muffinbakjes inspuiten met bakspray. Appel schillen, appel en cranberry’s in kleine stukjes snijden en samen met de suiker, kaneel, gember en custard mengen. Ieder velletje bladerdeeg in 4 vierkantjes snijden en inbloemen. Ieder stukje 2x met vork inprikken in het midden, en met 4 vingers tegelijk in het ingevette muffinbakje draperen, de bloemkant onder. Het appel/cranberry mengsel verdelen over de bakjes. 
De amandelspijs met een vork en een beetje water losroeren toevoegen tot het smeuïg is, en met 2 theelepeltjes het bakje hiermee afdekken. In 18-20 minuten afbakken tot ze goudbruin zijn.

Even iets af laten koelen, en liefst warm serveren.

Een hartige variatie kan gemaakt worden met gerookte zalm, hollandse garnalen, verse dille, mierikswortelpuree en roomkaas. Of vegetarisch: een mengsel van (kruiden)roomkaas gedroogde tomaat, verse basilicum, bosuitjes met erop licht geroosterde pijnboompitjes. Natuurlijk kun je ook gehakt met geraspte kaas, champignons met spekjes of ham en prei gebruiken.