Keukenspecialist.nl

Stoofpotje van Texelse Gans

2-3 grote uien
3 teentjes knoflook
4 ganzenbouten
1 eetlepel Ras-el-Hanout 
1 eetlepel knoflookpeper
1/2 eetlepel PiriPiri Portugees
8 blaadjes laurier
scheutje (olijf)olie
600 ml. water
1 kippenbouillontablet
1 runderbouillontablet

Slowcooker, Tajine of grote gietijzeren braadpan.

Meng de Ras-el-Hanout, knoflookpeper en Piri-piri Portugees door elkaar en wrijf de ganzenpoten in met het kruidenmengsel. Laat dit een paar uur intrekken. Braad de gekruide ganzenpoten in de olie tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Haal de poten uit de pan en bak in het braadvet de grofgesneden ui en fijngesneden knoflook tot ze glazig zijn. Leg de bouten op de bodem van de Slowcooker, Tajine of braadpan, steek de laurierblaadjes hiertussen en dek af met het ui-knoflookmengsel.

Maak bouillon van 1 kippen- en 1 runderbouillontablet met 600 ml. kokend water. Giet de bouillon over de ganzenbouten tot ze net onder staan en dek af met een deksel. Laat dit ca. 4-6 uur* smoren op een heel laag pitje tot het vlees van het bot afvalt. Haal de poten uit de bouillon en verwijder de botten. Snijd het vlees in grove stukken en bind de saus met een beetje allesbinder of juspoeder. Meng het vlees door de saus en serveer het ganzenstoofpotje met rijst of aardappelpuree en rode kool met appeltjes.

* In een Tajine, gietijzeren braadpan of Slowcooker stand 'High' is de bereiding ca. 4 uur, in een Slowcooker stand 'Low' ca. 6 uur voor een optimaal resultaat. De kruidenmengsels, Tajines en SlowCookers zijn verkrijgbaar in de kookwinkel van Keukencentrum Texel.