Keukenspecialist.nl

Breekbrood met kaas en tomaat

1 kg. bloem (of volkorenmeel)
3 zakjes gedroogde gist
ca. 600 ml. lauwwarm water
pestokruiden of mediterrane kruiden
fijngehakte zongedroogde tomaat
1 eetlepel olijfolie (+ extra om in te vetten)
10 gram zeezout (ca. 2 theelepels)
belegen geraspte kaas en zeezout voor de topping

1. Kneed een samenhangend deeg van meel, gist en water met de hand of met de KitchenAid keukenmachine met kneedhaak. Voeg op het laatste moment de olie, pestokruiden, fijngehakte zongedroogde tomaat en het zout toe en laat de machine nog even draaien. (bij kant en klaar broodmix, volg de gebruiksaanwijzing)
2. Kneed het deeg met de hand kort door tot het soepel is. Voeg eventueel wat bloem toe als het te vochtig is. Vorm van het deeg een rol en snijd deze in gelijke stukken. 
3. Vet de dichte stoomovenschaal in met olie en bestuif hem met bloem of bekleed de schaal met bakpapier.
4. Leg de stukken deeg in de schaal en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas en zeezout.
5. Laat het deel 20-30 min. rijzen (stoomstand) op 40 graden in de stoomoven. *
6. Schakel de oventemperatuur door naar 210 graden zonder het brood uit de oven te halen en bak het in ca. 20 minuten af op de combinatie hetelucht 210 graden + stomen.

Laat het brood even afkoelen en breek het dan in stukjes. serveer met olijfolie en zeezout.

* Als u geen stoomoven heeft, kunt u het deeg ook afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
Het rijzen kan ook in een heteluchtoven als de temperatuur laag genoeg kan, met het bakblik op het rooster, en wat kokend water in de diepe bakplaat op de onderste richel.

* Een deel van het deeg kan worden gebruikt worden als basis voor de Focaccia met kaas en uien.