Keukenspecialist.nl

Speculaas naar recept van Opa

Ingrediënten:

250 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel zout
135 gr. witte basterd suiker
100 gr. koude boter
45-50 ml. melk
1 zakje vanille suiker
1 theelepel kaneel
½ eetlepel speculaaskruiden
50 gram sukade
100 gram amandelen

Benodigdheden:

* KitchenAid keukenmachine met platte menghaak
* Bakplaat met siliconen bakmat of bakpapier
* Deegroller

Rooster de amandelen lichtbruin op 200 graden in 12-15 minuten. Hak 2/3 in grove stukjes en laat de rest heel ter decoratie. Snipper de sukade wat fijner met een mes op een snijplank. Zeef bloem, zout, kaneel en speculaaskruiden. Voeg de witte basterdsuiker en vanille suiker toe en roer alles door elkaar in de mengkom van de KitchenAid met de platte menghaak. 
Snij de koude boter in kleine stukjes en doe dit erbij, laat de KitchenAid geruime tijd draaien op stand 2 tot de boter geheel is opgenomen. Doe de melk in kleine scheutjes bij en stop meteen als het een massa wordt. Als laatste de fijn gesnipperde sukade en grof gehakte amandelen er doorheen mengen.

Op een ingevet bakblik of op bakmat het deeg uitrollen met een deegroller tot een ovale plak van ca. 1-1,5 cm. dik. Druk hierin gelijkmatig de overgebleven amandelen.. 

Bak de speculaas in 30-35 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 150 graden heteluchtstand. Controleer de gaarheid door in het midden van de speculaas te drukken, deeg mag nog een beetje inveren.

* KitchenAid keukenmachine, deegroller, speculaaskruiden, siliconen bakmat en bakpapier zijn verkrijgbaar in de kookwinkel van Keukencentrum Texel