Keukenspecialist.nl

Notenrijstsalade met gerookte kipfilet

voor 4 personen
275 gram notenrijst
175 ml. sinaasappel/mangosap
175 ml. kippenbouillon
4 eetlepels blanke rozijnen
2-3 stengels bleekselderij in boogjes
1 blikje mandarijntjes uitgelekt
2 bosuitjes in ringetjes
2-3 eetlepels walnoten of cashewnoten

voor de dressing:
4 eetlepels clementineolijfolie *
2-3 eetlepels passiepureeazijn *
zout en peper

2 stuks kipfilet (biologisch)
ras-el-hanoutkruiden *
zout
olijfolie of zonnebloemolie

* Demeijere rvs rook/stoom/braadpan met hoge deksel, geschikt voor alle warmtebronnen incl. inductie.
* rookmot hickory

Snij de pees uit de kipfilet, bestrooi de filet met wat zout en ras-el-hanoutkruiden, besprenkel met wat olie en smeer de kipfilet hiermee in.

Verwarm de rookpan op middelmatig vuur met 1,5 eetlepel rookmot in een hoopje op de bodem en dek dit af met de rookkamer. Vouw een stukje aluminiumfolie rond op de maat van de rookkamer en leg dit erop zodat de vleessappen hierop kunnen druipen en de bovenzijde van de rookkamer schoon blijft. Vet het rooster in met een stukje keukenrol en olie, leg het rooster omgekeerd in de pan en laat de pan op temperatuur komen met de deksel erop. Bestrooi ondertussen de kipfilet met ras-el-hanoutkruiden en zout. 
Leg de kipfilets in de rookpan op het rooster zodra de pan op temperatuur is. (voel aan de deksel of deze warm is, zodra je de deksel optilt zie je rook)
Sluit de pan weer af met de deksel en laat de pan op halfhoog vermogen staan. (als er rook ontsnapt tussen pan en deksel staat deze te hoog en moet het vuur verder getemperd worden. Gebruik bij gas de kleinste pit op de laagste stand en bij keramisch/inductie stand 5. De rookmot gaat smeulen en samen met de warmte gaan circuleren waardoor het gerecht gaar wordt en tegelijkertijd en heerlijke rooksmaak krijgt. 
Na ca. 25-30 minuten is de kipfilet gaar, leg de filets nog 10 minuten in aluminiumfolie om te rusten en snij daarna in dunne reepjes.

Doe ondertussen de notenrijst met sinaasappelsap en kippenbouillon in de dichte stoomovenschaal, en stoom dit 20-25 minuten op 100 graden in de Siemens combistoomoven.

Schep de rozijnen en bleekselderij door de hete rijst en laat de rijst afkoelen.
Sprenkel de clementineolijfolie en passiepureeazijn over de rijst en meng dit goed door elkaar. Voeg de mandarijntjes en de bosui toe en schep de salade voorzichtig om. Garneer met de walnoten.

Deze salade is heerlijk als bijgerecht (bv bij de barbeque) of als voorgerecht.

Heeft u geen stoomoven, dan kunt u de rijst ook bereiden in de magnetron. Verwarm de rijst met sinaasappelsap en bouillon afgedekt met magnetronfolie in een hittebestendige glazen schaal ca. 6 minuten op 600 watt, en daarna 15 minuten op 360 watt.

Een heerlijke variatie als hoofdgerecht: warme notenrijst met gerookte kipfilet, ananas en kerriesaus. Dan is bovenstaande hoeveelheid geschikt voor 2 personen.

* Clementineolijfolie, passiepureeazijn, ras-el-hanoutkruiden, Demeijere rook/stoom/braadpannen, Camerons rookpannen in 2 afmetingen, diverse soorten rookmot en receptenboekjes zijn verkrijgbaar in de kookwinkel van Keukencentrum Texel