Keukenspecialist.nl

Speculaastaartje

Ingrediënten voor de bodem:
250 gram bloem
175 gram koude boter (in blokjes gesneden)
1 ei
100 gram donkere basterdsuiker
Mespunt zout
3 theelepels speculaaskruiden

Voor de vulling:
100 gram amandelspijs
3 eieren
150 gram zachte boter
150 gram suiker
Mespunt zout
150 gram bloem
½ zakje bakpoeder
2 theelepels speculaaskruiden

Voor de bovenlaag:
1 theelepel suiker
30 gram amandelschaafsel

Benodigdheden:
*Lage taartvorm, circa 24 cm of muffinvorm voor kleine gebakjes
*Bakspray
*KitchenAid keukenmachine met de platte menghaak
*Huishoudfolie

Bereidingswijze

Maak eerst het deeg voor de bodem. Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker, het zout, het ei en de kruiden in een keukenmachine. Meng het met behulp van de ‘pulse’-stand tot een deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling van de taart. Meng met een vork de amandelspijs los en roer dit zacht met een half losgeklopt ei. Meng in een andere kom met de mixer de boter en de suiker tot een romige massa. Voeg al mixend één voor één de 2,5 eieren toe, voeg het volgende pas toe als het eerste goed is opgenomen. Voeg daarna de bloem, het zout, de bakpoeder en de kruiden toe en meng tot een egaal geheel.

Vet de taartvorm in met wat boter of bakspray. Rol het deeg voor de bodem uit tot een lap die iets groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Verdeel nu het amandelspijs in kleine bergjes over de bodem. Dek het af met het vulling-beslag.

Maak de taart af door wat van het afgesneden deeg erover te verkruimelen. Strooi nog één theelepel suiker en het amandelschaafsel over de taart.

Bak de taart zo’n 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. 
(voor de muffinvorm 25-30 minuten aanhouden) De taart is klaar wanneer u er een cakeprikker of satéstokje inprikt en die er schoon uit komt.

*KitchenAid keukenmachine, bakspray, bakvormen en speculaaskruiden zijn verkrijgbaar in de kookwinkel van Keukencentrum Texel.