Keukenspecialist.nl

Kruidige Pruimentaart

1 Patisse rechthoekige bakvorm
1 Patisse siliconen bakkwastje
1 stuk bakpapier

Voor de bodem:
300 gram patentbloem
12 gram bakpoeder 
150 gram fijne kristalsuiker
190 gram roomboter
3 eieren medium

Voor de vulling:
500 gram verse pruimen (met schil) 
25 gram fijne kristalsuiker
2 theelepels kaneel
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels kardamompoeder

Voor de kruimellaag:
250 gram patentbloem
5 gram bakpoeder
140 gram fijne kristalsuiker
140 gram roomboter
1/2 ei

Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden.

Zeef de patentbloem en bakpoeder en meng dit met de suiker door elkaar in de mengkom van de KitchenAid met de platte menghaak. Roer 3 eieren los, en smelt ondertussen de roomboter zachtjes in de magnetron 3 min. op 360 watt (mag niet borrelen). Meng de gesmolten boter met de eieren. Laat de KitchenAid draaien op stand 2/3 en meng het ei/botermengsel erdoor zodat het een soepel vettig deeg wordt. Vet de rechthoekige bakvorm in en bedek de vorm met bakpapier. Verdeel het deeg met een spatel over de bodem van de vorm.

Snij de pruimen in rondom de pit, en draai de helften van elkaar om de pit te verwijderen.
Snij iedere helft in vieren en verdeel de pruimenstukjes over het deeg. Meng suiker, kaneel, gemberpoeder en kardamompoeder en bestrooi de pruimenlaag met de helft van dit mengsel.

Meng voor de kruimellaag de patentbloem, bakpoeder, suiker en de rest van de kaneel/gember/kardamomsuiker door elkaar in de mengkom van de KitchenAid met de platte menghaak. Roer een half ei los, en smelt ondertussen de roomboter zachtjes in de magnetron 2 min. op 360 watt. Meng ei en gesmolten boter, en laat de KitchenAid draaien op stand 2/3. Meng het ei/botermengsel kort erdoor, tot het een grof korrelig deeg is. Verdeel het kruimeldeeg losjes over de appellaag.

Bak de Pruimentaart ca. 50 min. op 170 graden hetelucht tot de kruimellaag een lichtbruine kleur heeft en het deeg gaar is. (controleren met satéprikker)

Tip: Als het deeg nog niet gaar is en de taart wel een mooie licht bruine kleur heeft kun je de oventemperatuur verlagen tot 120 graden om het deeg verder te laten garen, en eventueel afdekken met aluminiumfolie zodat de kruimellaag niet te donker wordt.