Keukenspecialist.nl

Vaatwassen

Afwasmachines zijn niet meer uit de keuken weg te denken. Tegenwoordig worden ze volledig geïntegreerd, waardoor ze onzichtbaar weggewerkt worden achter een frontje van de keuken. Let bij de keuze van een vaatwasser op geluid, 47 dB is een gemiddeld geluidsniveau. (Een verschil van 3 dB is een verdubbeling van het geluid) Verder is een snelprogramma van 45 min. handig voor lichtvervuilde vaat, bv. op verjaardagen voor kopjes/schoteltjes.

Een normaal programma duurt ca. 2 tot 3 uur. Verder kan gekozen worden voor tijdverkorting, tijdklok, glasbeschermingstechniek, neerklapbare borden- en kopjesrekken en bestekschuifladen. 
Tip: gebruik losse producten, en géén 3-1, 4-1 of 5-1 tabletten! (zie tips)

Reinigingstips:
Vaatwaspoeder bevat veel bijtende stoffen die je servies, bestek en glaswerk kunnen aantasten. De hoeveelheid in een samengeperst blokje is bijna 2 x de hoeveelheid die nodig is om de gemiddelde vaat te reinigen. Los poeder is beter te doseren, afhankelijk van de verontreiniging van de vaat en lost ook beter op. 
Gebruik los glansspoelmiddel, dit wordt toegevoegd aan het laatste spoelwater, zodat het water gemakkelijk afvloeit en de vaat streeploos schoon wordt. Een bolletje glansspoelmiddel in een blokje lost niet op het juiste moment op, omdat het niet kan weten of een programma 45 min. 120 min. of 180 min. duurt. Vaak ligt bij een snelprogramma met lage temperatuur een gedeelte van het onopgeloste blokje nog op de bodem van de vaatwasser.
Regenereerzout voor de vaatwasser zit onder de kuip, en zorgt ervoor dat het onthardingsvat die het water onthardt, geneutraliseerd wordt. In gebieden met gemiddelde hardheid water en hoger (zoals op Texel) moet dit vat ook worden gevuld als er 3-1 tabletten worden gebruikt. Het zout in het tablet komt namelijk niet in aanraking met het onthardingsvat, met als gevolg dat het dichtslibt met kalk en storingen tot gevolg kan hebben.

Gebruik 1-2x per jaar een reinigingsset voor de vaatwasser om alle leidingen goed te reinigen en onaangename geurtjes te voorkomen. Verkrijgbaar bij Keukencentrum Texel.