Keukenspecialist.nl

Koken

Gaskoken is in aanschaf en gebruik nog steeds de goedkoopste manier van koken. Er is heel veel keus in 4, 5 of 6-pits gaskookplaten met wokbranders tot 5,6 Kw. 
Naast de rvs gaskookplaten zijn er ook gas-op-glaskookplaten met gehard of keramisch glas als vangschaal. Nadeel van koken op gas is dat er voor het verbrandingsproces zuurstof uit de ruimte wordt gebruikt, en er afvalgassen en waterdamp achterblijven. Goede ventilatie is dus heel belangrijk.

Keramische kookplaten hebben onder de glasplaat verwarmingsspiralen die roodgloeiend worden en tijd nodig hebben om op te warmen en af te koelen. Daardoor vertraagt de reactietijd als je de kookplaat wilt temperen. Let op met overkoken want dit kan inbranden in het glas. Met een speciale glasschraper en reiningsmiddelen is de kookplaat gemakkelijk schoon te houden.
Omdat de pan goed contact moet maken met de glasplaat om de warmteoverdracht te optimaliseren, is het belangrijk dat de bodem van de pan vlak is. 

Een inductiekookplaat heeft onder de glasplaat een magnetisch veld, bestaande uit een magneetspoel met wisselende polen, die de ijzermoleculen in de bodem van de inductiekookpan laat bewegen waardoor er wrijving en warmte ontstaat in de bodem van de pan. Door deze directe warmte in de panbodem, gaat er geen energie verloren, en gaat het aan de kook brengen van vloeistoffen 2x zo snel als op gas!
De glasplaat wordt niet warmer dan de temperatuur van de panbodem die erop staat, waardoor er geen kans is op inbranden, en reinigen heel gemakkelijk is.
Gietijzeren pannen en speciale inductiepannen zijn geschikt. 
Controle: als een magneetje aan de bodem van de pan blijft kleven, is uw pan geschikt voor de inductiekookplaat. Let er wel op dat het een dikke bodem is die de energie van de inductiegolven goed kan verdelen.