Keukenspecialist.nl

Bakken

Conventionele ovens hebben alleen boven- en onderwarmte en grill. De opwarmtijd en baktijd van deze ovens is langer, en het gerecht moet precies in het midden staan, anders wordt het niet gelijkmatig bruin.

Bij een heteluchtoven wordt de boven- en onderwarmte door een ventilator in de achterwand gelijkmatig verdeeld door de ovenruimte. Bij 3D hetelucht zit er zelfs een extra ringelement rondom de ventilator, zodat er ook in 2 lagen tegelijkertijd kan worden gebakken, omdat er warmte tussen de lagen wordt geblazen.

(Combi)magnetrons zijn er met draaiplateau en met draaiantenne.
Bij de combimagnetrons met draaiplateau ligt de nadruk op het magnetrongedeelte. De bakfuncties zijn beperkt, omdat op de plaats van het draaiplateau geen onderwarmte mogelijk is. Deze combimagnetrons hebben alleen hetelucht en grill en soms een crispplaat die werkt als een soort koekenpan. Prima geschikt voor afbakbroodjes en ovenschotels. Minder geschikt voor hartige taart en appeltaart omdat de bodem klef blijft door het gebrek aan onderwarmte. 
Niet geschikt voor luchtige eiwitgerechten als merengue of soufflé omdat ze door de hetelucht inzakken. 

Een combi-oven met magnetron heeft naast de functies van een volwaardige heteluchtoven als extra de magnetronfunctie. De magnetrongolven worden door de ruimte verdeeld door een draaiantenne aan de bovenzijde. Daardoor hoeft het gerecht niet te draaien, en wordt de hele ovenruimte optimaal benut. Door de oven en magnetron te combineren, kan de bereidingstijd met 50-60 % worden verkort. De oven bakt het gerecht bruin, en de magnetron gaart het product van binnenuit. Ideaal voor b.v. kip en ovenschotels.

De combi-stoomoven combineert een bakoven met stoomoven. Naast het bakken van gerechten met hetelucht en koken van groenten, vlees en vis kunt u in de combi-stoomoven ook stoom toevoegen tijdens het bakproces.
Hierdoor drogen b.v. grote stukken vlees niet uit tijdens het bakken, en worden (afbak)broodjes extra knapperig.