Keukenspecialist.nl

Keukencentrum Texel ademt Duurzaamheid

Wat begon met één wens, natuurlijke ventilatie, resulteerde in een compleet duurzaam bedrijfsgebouw. Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel: “Het kwam op ons pad en we zijn heel blij met het eindresultaat.”

Het pand aan de Bernhardlaan in Den Burg is tijdens de nieuwbouw in 2010/’11 voorzien van allerlei snufjes. “Van het één kwam het ander”, vertelt Marjet. “Als je een gebouw wilt met natuurlijke ventilatie, is een combinatie met aardwarmte ideaal om aan de EPC (energieprestatie)-norm te voldoen. Toen we ons verder in de materie gingen verdiepen samen met Installatie Groep Texel, kregen we de smaak te pakken en werd het een uitdaging om zo duurzaam mogelijk te bouwen.’’

Het pand is voorzien van LED-verlichting met aanwezigheidsmelders, LTV (Lage Temperatuur Vloerverwarming), waterbesparende kranen en toiletten, extra isolatie, warmte-reflecterend materiaal op het dak en een systeem waarbij de zonneboiler en aardwarmte samen een 1000 liter vat verwarmen. Op het wensenlijstje staan nog extra zonnepanelen voor het opwekken van energie.

Vooral over de aardwarmte (LTV) in combinatie met CO2-gestuurde afzuiging zijn Marjet en haar partner Pieter Koper zeer te spreken. “In de winter is de temperatuur constant en ’s zomers is het heerlijk koel. Het afzuigsysteem ventileert zuurstofrijke buitenlucht via de roosters boven de ramen, maar alleen als het nodig is. Het geeft het hele gebouw een prettig en gezond klimaat, we kunnen het iedereen aanbevelen!”

“Bedrijven verbruiken over het algemeen veel energie, dat biedt dus veel kansen voor energiebesparing.”

 

Bron: www.texelgeeftenergie.nl/inspiratie/15-bedrijven-uitgelicht/31-het-hele-gebouw-heeft-een-prettig-klimaat