Keukenspecialist.nl

Graniet en Belgisch Hardsteen

Materiaal:
Een granieten keukenblad is puur natuur. Graniet is een stollingsgesteente wat diep in de aarde is ontstaan en grotendeels uit kwarts bestaat. Het wordt in blokken gewonnen in granietgroeven over de hele wereld. In de steenhouwerij worden deze blokken in plakken van bladdikte gezaagd.

De platen worden vervolgens geslepen en gepolijst (hoogglans), gezoet (mat) of gebrand (antiek met grove struktuur).

Randafwerking:
Mogelijk met en zonder waterkering voor nostalgische of moderne uitstraling.

Kleuren:
De steensoorten hebben diverse structuren en kleuren. 
Aangezien het een natuurproduct betreft kan de kleur en structuur varieëren, dit maakt ieder granieten blad uniek.
Materiaalkeuze bij de steenfabriek is in enkele gevallen wenselijk.

Gebruik en onderhoud:
Graniet heeft porien in de oppervlakte, waardoor het licht poreus is. Dit geldt extra voor de gezoete en antieke varianten, die een groter vochtopnemend vermogen hebben waardoor de kans op vlekken groter is. Belangrijk is om het blad regelmatig te impregneren. Pas op met hete olie, zuren en kleurstoffen.

Eigenschappen:
* lengtes tot 2.90 uit één stuk leverbaar
* watervast
* duurzaam
* krasbestendig (m.u.v. belgisch hardsteen)
* warmtebestendig

Gebruik altijd een snijplank en onderzetter !!

LET OP !! Belgisch Hardsteen is in tegenstelling tot graniet een veel kwetsbaarder product.
Het is een kalksteensoort en daardoor zeer krasgevoelig en zeer poreus, zelfs water maakt vlekken. Belgisch hardsteen krijgt door het gebruik een "doorleefd" uiterlijk.